’s-Hertogenbosch, Zwanenbroedershuis

Het negentiende eeuwse, neogotische, pand dat sinds de middeleeuwen de Illustere Lieve Vrouwe broederschap huist is een publiek toegankelijk museum. Enkele jaren geleden kregen wij de opdracht om wegens de nieuwe museale functie van het gebouw de gehele begane grond te verbouwen en zo de toegankelijkheid te vergroten. Een toegankelijke entree en ontvangst was een van de belangrijkste onderdelen van de verbouwing.

De keuken van de voormalige beheerder is bij de entree gevoegd om meer ruimte te creëren. Vervolgens is ook een aanbouw in de belendende steeg verwezenlijkt om de utiliteitsruimtes strategisch te plaatsen. Op bestaande structuren hebben deze veranderingen kunnen plaatsvinden. Een ontvangstruimte is gemaakt, toiletten, een afgesloten garderobe, museum café en het museum is voor invaliden toegankelijk gemaakt door een lift.

Het aanbrengen van brandveiligheidsmaatregelen en het vernieuwen van installaties hebben ook plaats gevonden in het kader van de nieuw verworven museale functie. De klimaatbeheersing is naast eenvoudige maatregelen zoals het plaatsen van CV radiatoren op strategische plaatsen, per gecompartimenteerde ruimte geoptimaliseerd. De kwetsbare historische collectie is ondergebracht in intern geklimatiseerde vitrines die bovendien apart regelbaar zijn.